Radyo 45'lik

Perşembe, Mart 15, 2018

Çocukların sosyalleşmesi ve ailenin rolü

Çocuklar her şeyi ilk olarak ailesinden öğrenir ve devamında da sosyal çevre ile tanışarak zamanla kendi kimliğini bulmaya çalışır. Okul öncesi dediğimiz dönem en kritik dönem olup çocuğun gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir.

Çocukların sosyalleşmesi üzerine konuştuğumuz Aile Danışmanı ve Çocuk Terapisti Diğdem Kural Keskin ebeveynlerin bu süreçte çocukları tarafından taklit edildiğini ve ebeveynlere önemli sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Keskin, “Çocuklar okul öncesi dönemde yetişkinlerle ve diğer çocuklarla olan etkileşimleriyle sosyal ortamda nasıl davranmaları gerektiğini öğrenirler. Çocuklar büyüklerini taklit ederek davranışlarını geliştirirler. Sosyallik; iletişim, etkileşim, paylaşmak, sorun çözmek, karşı tarafa saygı göstermek, sahiplik duygusu gibi becerileri öğrenmek ve bunu geliştirmekle gerçekleşir.  

Çocuk doğumundan itibaren çevresine olan dikkati doğrultusunda etkiye tepki vererek etkileşim halini geliştirir. Küçük yaşlarında sosyal olan çocuk çevresinin olumlu tepkisiyle bunu geliştirir. Toplum içinde kabul görülen çocuğun kendine olan güveni artar. Sosyal olmak beraberinde başarıyı getirir. Bireysel başarılar sosyalliği pekiştirir. Bu sebeple ailenin çocuğun başarılarını desteklemesi, başarısızlıklarında ise yargılayıcı üslup kullanmaması, anne babanın tutumlarının tutarlı olması çok önemlidir” diyerek açıkladı.
Çocuğun çevresi ve arkadaşları ile olan ilişkilerinde ailenin öğretici davranış şekliyle yaklaşmaları gerektiğini söyleyen Keskin, “Başarılı çocuklar mutlu olurlar, mutlu oldukça çevresiyle etkileşimi olumlu yönde gelişir. Çocuğun arkadaş ilişkilerinde, aile daha çok öğretici sohbetler niteliğinde bir anlatımla eğitim vermelidir. 

Aksi halde hata yapmaktan korkan, insan ilişkilerinde çekingen bireyler yetişir. Çekingen olan çocuklar kendi içlerine kapandıkça toplumdan daha da uzaklaşır hale gelebilirler. Çocukların sosyalleşmesinde anne baba ilk örnek modeldir. Çocuklar anne babanın etraflarına ve kendilerine olan davranışlarını örnek alarak bunu geliştirir. Başka bir deyişle çocukların hayata bakışı anne babanın davranış uzantısı çerçevesinde şekillenir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder