Radyo 45'lik

Pazartesi, Mart 12, 2018

Babalar ve emzirme

Bir bebek sahibi olmak hem aileye mutluluk getirir; hem de büyük bir sorumluluk yükler. Ebeveyn olmanın tek doğru yolu yoktur; birçok çift, bebeklerini büyütürken içgüdülerine güvenirler. Ancak, bilgili bir ebeveyn olmak, eşlerin duygularını ve çocukları adına ne istediklerine dair düşüncelerini birbirleriyle paylaşmaları dengeli ve huzurlu bir ev ortamının yaratılmasında son derece yardımcıdır.

Baba olduğunuz için tebrikler!
Bir bebek sahibi olmak hem aileye mutluluk getirir; hem de büyük bir sorumluluk yükler. Ebeveyn olmanın tek doğru yolu yoktur; birçok çift, bebeklerini büyütürken içgüdülerine güvenirler. Ancak, bilgili bir ebeveyn olmak, eşlerin duygularını ve çocukları adına ne istediklerine dair düşüncelerini birbirleriyle paylaşmaları dengeli ve huzurlu bir ev ortamının yaratılmasında son derece yardımcıdır.

Emzirmek niçin yararları?
Anne sütünün içeriğinde, vücudu çok çeşitli iltihaplara karşı koruyan antikorlar mevcuttur. Bu canlı sıvı taklit edilemez ve içerisinde, bakteri ve virüsleri ortadan kaldıran aktif hücreler vardır. Başka besinlerle beslenen küçük bebekler, anne sütü emenlere oranla, çok daha fazla hastalanırlar ve daha fazla hastaneye götürülürler. Anne sütü, bebekleri, kulak iltihabından, alerji ve obeziteye, hatta ileriki yıllarda Multiple Sclerosis (MS)’ den, kalp krizine kadar birçok hastalığa karşı korur. Anne sütünün içeriği, günden güne değişebilir, bazen süt sadece susuzluk giderici, bazen ise açlığı doyurucudur. İçinde yeterli miktarda ve mükemmel dengede vitamin, protein, hayvansal yağ, laktoz ve bebeğin gittikçe artan ihtiyaçlarını karşılayan diğer maddelerin olduğunu biliyoruz. Suni süt ise, her gün ve her zaman aynıdır.

Araştırmalar, emzirmenin, bebeğin beyinsel gelişimini ve IQ sunu da olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Emzirme, bebeğinizin oral gelişimine de olabilecek en fazla katkıda bulunur ve diş çürüme riskini azaltır. Emzirmenin yararları sadece bebek için değildir – emziren annenin, hayatını geri kalan yılları içerisinde farklı kanser türlerine yakalanma riski daha azdır. Emzirme, vücuttaki Oxitocin’i (oksitosin’i) tetikler ve açığa çıkarır; bunun sonucu anne gevşer ve çok daha az stres hisseder. Bu nedenle emziren annelerin doğum sonrasında depresyona girmeleri ve endişe duymaları daha nadirdir.

Emziren anne, doğum öncesi kilosuna ve dış görünüşüne, bebeğini anne sütü dışında süt ve mamayla besleyen anneden daha çabuk ulaşır. Bunun nedeni, emzirmenin hayvansal yağ depolarını harekete geçirmesi ve annenin günde 500 kalori yakmasıdır. Aynı ölçüdeki bir kaloriyi yakmak için, biberonla bebeğini besleyen bir annenin 30 kulaç yüzmesi veya bir saatten fazla bisiklete binmesi gerekir!

Nasıl yardım edebilirsiniz?
Emzirmenin ilk altı haftasında, emzirmeden vazgeçen on kadından dokuzu, bu kararı aslında istemeden alırlar. Genellikle bunun nedeni, bilgi ve destek eksikliğidir. Bu noktada, babaların davranışları da bu kararda çok önemli rol oynar. Annelerin genelde “emziremedim” dedikleri gözlenir; oysa %3 den az bir oranla kadınlar aslen gerçekten bedensel nedenlerle bunu yapamamışlardır. Emzirme, öğrenilmesi gereken yeni bir beceridir ve eşiniz bunun için cesaretlendirilmek ve onaylanmak ister. Ona, emzirmek zorunda olmadığını hatırlatır ve buna zamanla ve yavaş yavaş, her gün biraz daha çok alışacağını söyleyebilirsiniz. İlk birkaç gün içinde bile, emzirme bebeğinize o son derece önemli olan ilk sütü (kolostrum ) sağlayacaktır. Bu ilk sütün içinde, onu hastalıklardan koruyan antikorlar vardır; içindeki hayvansal yağ oranı azdır; karbonhidrat ve protein oranı yüksektir ve hazmı çok kolaydır. Ayrıca, bebekte bir laksatif etkisi yapar; meconium’dan çabuk kurtulmasını sağlar ve özellikle eğer sarılık oluşursa artan bilirubin’den de dışkı sayesinde kurtulur. Bu dönemde, pratik bir takım yardımlar da son derece önemlidir. Bazı anneler emzirmenin ilk zamanlarında, birtakım zorluklar yaşarlar. Örneğin, göğüsleri çok dolar, şişer ve sancılanır. Bu durumda, soğuk kompres faydalıdır. Ancak emzirmeden yirmi dakika önce ılık komprese dönülmesi gerekir. Ayrıca, emzirmeden hemen önce biraz süt çekilmesi de yararlıdır. Bir diğer sorunda çatlamış ve sancılı meme uçlarıdır. Bebeğin rahat emmesi ve iyi beslenmesi için, meme ucunu tamamen ağzına alması gerekir; böylece meme ucu güvenli bir konuma gelir ve tahriş olmaz. Eğer sancı ve tahriş devam ederse, bir sağlık profesyonelinden yardım alınabilir.


Daima, ne olabileceğini, bu arada da, bir sorunu önlemek ve belirtileri azaltmak adına ne yapılması gerektiğini anladığınızdan emin olun. Eşiniz, yardımlarınızı her zaman takdir edecektir! İlk zamanlarda, eve gelen ziyaretçileri karşılayan ve organize eden siz olabilirsiniz. Emziren anneler her zamankinden daha fazla susuzluk çekerler; her emzirme sürecinde, yanında bir bardak su bulundurmasına özen gösterin. Onun, iyi, sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayın. Ev işlerinde, siz de payınıza düşeni yapın, böylece eşinize rahat ve sakin bir ortamda bebeğinizi emzirme olanağı sağlamış olursunuz. Eşiniz, dış ortamlarda emzirme konusunda huzursuzsa, ona, onun ve bebeğin herkes tarafından görülmediği bir ortam yaratarak yardım edin ve onun çok iyi konumda olduğuna dair, ona güvence verin.

Anne sütü çok kolay hazmedilir. Yeni doğan bebeğin midesi misket boyundadır. Bu nedenle çok sık beslenme ihtiyacı duyar. Biz, hem psikolojik, hem de fiziksel nedenlerle, sürekli tensel irtibat halinde olma ihtiyacı duyan bir canlı türüyüz. Bu demektir ki, yeni doğan bebekler. 24 saat içerisinde, 8-12 kere emzirilme ihtiyacı duyarlar. Eğer sigara içiyorsanız, bu dönemde bırakmanız, bebeğinize bir hediye olacaktır. En azından, dışarıda sigara içmeniz önerilir. Araştırmalar, bebek ölüm oranlarının, sigara içen ebeveynlerde daha fazla olduğunu göstermektedir. Bazı babalar, anne ile bebek arasında oluşan özel bir bağın dışında kalacağı için kıskançlık hissi duyacaklarına dair endişe duyarlar. Ancak buna hiç gerek yoktur. Sizin, bebeğiniz için, emzirme dışında, yapabileceğiniz birçok şey vardır. Onun altını değiştirebilir, onu sallayabilir, onu çıplak göğüs bölgenize yaslayıp ten teması yaratabilir, ona masaj yapabilir veya bir taşıyıcı alıp, onunla bir arkadaş ziyaretine veya bir yürüyüşe gidebilir ve böylece, anneye de dinlenmek için bir olanak yaratabilirisiniz. Bebeğiniz doğduktan sonra, bebekle aranızda bir yakın bağ oluşturmak çok önemlidir. Ancak, ikinizin baş başa olabileceği bu zamanı yaratmak ve sürdürebilmek her zaman kolay değildir. Birçok farklı deneyimler yaratarak ve yaşayarak, bu yakın bağı paylaşmak, ikinizin de ebeveyn olmanın getirdiği stresle baş etmenize yardımcı olacaktır. Emziren bir anne zor ve uzun bir günün sonunda, “bitik” bir vaziyette olabilir – ve eğer sık sık emziriyorsa, bu şaşırtıcı değildir. Ancak, bu onun sarılma ve şefkat ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Sadece zaman zaman, sizinle rolleri değiştirme ihtiyacı duyabilir. Bebeğinizin annesiyle ilişkinizi bu dönemde özellikle besleyin ve onunla kaliteli bir iletişimde olun. Bu desteğiniz, bebeğinizin annesinin ihtiyaç duyduğu güven duygusunu arttıracaktır.

Araştırmalar, bebeğinin babasından destek gören annelerin, emzirme sürecine daha çok devam ettiğini göstermektedir. Ona çok başarılı olduğunu söyleyin; arkadaşlarına da, eğer bebeğinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda bebeğini emzirecekse, bunu bazen de onların önünde yapması gerektiğini söyleyin. Bunun dünyadaki en doğal olgu olduğunu ve böyle kabul etmeleri gerektiğini bilmelidirler; eşiniz de, onun emzirme hakkını koruduğunuzu bilmesi, onu çok mutlu edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder